0

Olyasmire készül az EU, ami sokaknál kiveri majd a biztosítékot! Nekünk ez talán még jól jöhet!

Méhkasba nyúlna az Európai Unió azzal, hogy előírná a felhasználók adatainak titkosítását, a hatóságokat pedig kizárná abból, hogy le tudják hallgatni ezeket az üzenetváltásokat.

 

 

Az utóbbi időben komoly vita tárgyát képezte, hogy az államnak mennyire kellene belenyúlniuk a titkosított adatáramlásba. Míg az egyik fél azzal érvel, hogy a terrorcselekmények miatt tiltani, de legalábbis erősen szabályozni kellene azok használatát – a hatóságnak pedig létre kellene hozni egy “hátsó ajtót”, amin keresztül belépve bármikor lehallgathatnánk a titkosított üzenetváltást –, addig a kiberbiztonsági szakemberek szerint éppen hogy erősíteni kellene az adatáramlás közel lehallgathatatlan formáját.

 

Állami szinten meglehetősen keveset hallani arról, hogy az adatvédelem mellett érvelnének a vezetők, most azonban ez is megtörtént. Az Európai Unió ugyanis azt tervezi, szabályban írják elő a végpontok közti titkosítás alkalmazását, a hátsó ajtók használatát pedig egyenesen megtiltanák.

Az Engadget beszámolója szerint az Európai Parlament fontosnak tartja, hogy az uniós polgárok számára a személyes adatok titkossága és védelme garantált, a beépített hátsó ajtók pedig e tekintetben komoly kockázatot jelentenek. Az erre vonatkozó szabályozást azonban nem lesz könnyű meghozni, mert miután az Európai Parlament elfogadja, még az Európai Tanács is felül fogja vizsgálni.

 

 

A legnagyobb ellenlábasok azok az országok lehetnek, ahol nem nézik jó szemmel az adatok titkosítását. Ilyen lehet Magyarország is, 2016 márciusában a kormány javában azon dolgozott, hogy betiltsák a hívásainkat lehallgathatatlanná tévő alkalmazásokat. Pedig egy magyar cég ebben is világszínvonalú fejlesztést csinált.

Az iparág képviselői szerint a titkosításra azért is van szükség, mert csak így lehet garantálni a személyes adatok biztonságát, és kizárni azt, hogy az állam akkor is hallgatózzon, amikor ahhoz semmilyen joga nincs. Az utóbbi idők egyik legnagyobb ilyen ügye nem is olyan régen zajlott előttünk: az FBI egy 2015 decemberében történt terrortámadás kapcsán kérte az Apple-t, törjék fel a tettes iPhone-ját, a cég azonban erre nem volt hajlandó. (Az erre lehetőséget adó hátsó ajtót 2014-ben vették ki az iOS-ből.) A hatóság akkor több hónapig próbálkozott, mire sikerült célt érniük, amire az Apple igen határozottan reagált.

forrás: hvg.hu

Szólj hozzá

admin1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.