0

Ezt érdemes tudni a fekete bodzáról

A fekete bodza cserje vagy kisebb termetű fa. Kérge szürkésbarna, felületén kiemelkedo, sötét paraszemölcsök láthatók. A szár belsejében fehéres, fejlett bélállomány van. Levelei hosszúkásak, átellenesek, szárnyasan összetettek. Virágzata dús, sátorozó bogernyő. Apró, fehér, halványsárga árnyalatú virágai jellemző illatúak.
Szárítás után a sárga szín erősödik, és az illat is megváltozik. Csonthéjas termése bogyószerű, éretten majdnem fekete, fényes; nedve ibolyáslila színű, édeskés- savanykás ízű. A gyalogbodza (S. ebulus L.) kórós évelő növény, méteres szárai nem fásodnak el, piros porzós, kellemetlen szagú virágai nagyobbak a fekete bodzáénál. Termése fekete. A vörös bodza (S. racemosa) ágaiban a bélállomány sárga vagy barnásvörös színű. Termése piros, csonthéjas bogyó. A fekete bodza erdőszélen, folyóvizek partján, a gyalogbodza havasi esztenák közelében jelenik meg tömegesen.
Hatóanyaga: A bodzafélék szambunigrin nevu cianogénglikozidot tartalmaznak, amely a szervezetben ciánhidrogént tesz szabaddá. Mérgezést okozhatnak a levelek, a magvak, az éretlen termés (főleg a gyalogbodzánál). A virágok veszélytelen, kellemes illatú illóolajat, valamint nyálkát és egyebeket tartalmaznak. A virágból készült teát hűléses megbetegedésben izzasztóként javallják. A gyalogbodza a népi gyógyászatban vizelethajtóként ismeretes. A fa kérgét féregűzőként is alkalmazták.

A mérgezés tünetei: Mindhárom bodzafaj terméseinek fogyasztása után, különösen gyermekeknél, hányinger léphet fel. Nagyobb adagban hánytatnak, erős gyomorpanaszokat okoznak. Különösen erős hatásúak a nem teljesen érett termések. Melegítésre a mérgező hatóanyag elbomlik, ezért a terméshús, amit a magvaktól elkülönítenek, gyümölcsízként használható.
Elsősegélynyújtás: Hánytatás, Carbo activatus, hashajtás.

Szólj hozzá

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.