0

Ezt kell tudnod az égési sebekről

Az égési sebeket (a ~ fagyáshoz hasonlóan) súlyosságuk alapján
különböztetjük meg:
1. fok: a bőr legfelső rétegei égtek meg. Erősen vörös színezetű, a seb fájdalmas, mert a Mr idegei megsérültek.
2. fok: a bőr mélyebb rétegeit is érinti. A szőrtüszők és a faggyúmirigyek azonban épek. Az elhalt szövetek lelökődése után a seb helyét ismét benövi a friss bőr.
3. fok: a bőr minden rétege megégett: a szőr, a faggyúmirigyek, az idegvégződések, olykor még az alatta húzódó izom is.A bőr idegeinek teljes elroncsolódása miatt ezek a sebek nem
nagyon fájdalmasak. A megégett szövetek olykor hófehérek,más esetekben barnás fekete színűek.
A másod- illetve harmadfokú égési sebeket gyakran csak a fájdalom alapján lehet megkülönböztetni egymástól, mert mindkét esetben felhólyagosodik a bőr és szövet nedvet választ ki.
Csak az elsőfokú égési sebeket szabad házilag kezelni. Erősebb égéseket orvosnak kell ellátnia, esetleg kórházi kezelés válhat szükségessé.

 

Elsősegély:
Az első- és másodfokú égési sebeket, melyek nem a fejen vagy az arcon vannak és erős fájdalmat váltanak ki, legjobb, ha hideg folyóvíz alá tartjuk, vagy benedvesítjük. Csak tiszta vizet alkalmazzunk, nehogy szennyeződés kerüljön a sebbe. Hagyjuk a víz alatta sebet, míg a fájdalom alábbhagy.
Vigyázat!
Semmi esetre se kerüljön olaj, zsír, kenőcs vagy liszt a sebre, és ne tegyünk rá kötést. Ezek a szerek akadályozzák az oxigénellátást, s így rontják a seb állapotát.
Súlyosabb esetekben az orvosi kezelésig csavarjuk a sebet frissen vasalt törülközőbe vagy lepedőbe. Az esetleg a sebbe tapadt ruhadarabokat ne távolítsuk el, takarjuk le frissen vasalt vászonkendővel, míg az orvos megérkezik.
Égési sérülések esetén sokk is bekövetkezhet. Ha a sérült szomjúságra panaszkodik, itassuk kis kortyokban ásványvízzel. A medúza mirigyváladéka által okozott égési sérülések rendkívül fájdalmasak. Ügyeljünk a tengerparton ezekre az állatokra, és széles ívben kerüljük el őket. A medúza által ejtett seben dörzsöljük le a kiválasztott anyagokat homokkal és tengervízzel.

Szólj hozzá

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.