0

660 ezres havi fix: ehhez a melóhoz érettségi sem kell

Ma már szinte pillanatok alatt lehet olyan külföldi szakmunkás állást találni, ami többszörösét fizeti a hazai béreknek. Rábukkantunk egy hirdetésre, ami egyetlen hónapnyi munkáért legalább 657 ezer forintot fizet. De amíg ennyire jó lehetőségeket lehet találni párezer kilométerrel arrébb, hogy oldódik meg a hazai munkaerőhiány?

Néhány perces kutakodás is elég ahhoz, hogy jól fizető külföldi munkalehetőségRe találjon az ember. Egy stuttgarti facebook-csoportban most például ráakadtunk egy szobafestői álláshirdetésre:

minimális nyelvtudás kell, ingyen szállást adnak, és legalább bruttó 2100-2200 euró bért fizetnek, ami a jelenlegi 313 forintos árfolyamon számolva 657 300 – 688 600 forintot jelent.

Ráadásul a ledolgozott hét után van lehetőség előlegre. A munka hétfőn kezdődik, és csak egy hónapra, december 22-ig szól, szóval a karácsonyt már itthon töltheti a jelentkező. Ugyanakkor, ha meg vannak elégedve a munkáltatók a teljesítményével, akkor van lehetőség szerződéshosszabbításra.

Az állásközvetítő oldalak is hemzsegnek a szakmunkás hirdetésektől, ugyanakkor szembetűnő, hogy míg az összes külföldi munkát kínáló hirdetésben megjelölik a fizetést (általában 1300-1600 euró, vagyis 406 900 – 500 800 forint), addig a magyar állások között szinte egyáltalán nem lehet olyat látni, ahol beleírják a bérezést is.

Inkább vállalkozó, mint munkás

Külföldi munkával természetesen sokkal jobban lehet keresni, mint itthon, többek között ez a jelenség áll annak hátterében, hogy ekkora mértékű a hazai munkaerőhiány. A jó szakmunkások zöme már elhagyta az országot, a munkájuk iránti kereslet azonban nem csökkent. Ez persze a hazai fizetéseket is felkorbácsolja, de sajnos nem olyan mértékben, mint ahogy erre igény lenne. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2016-os adatai szerint egy festő-mázoló átlagos bruttó keresete 160 496 forint volt. Ez a hivatalos adat, amit a bejelentett bérek alapján számolnak, de mint köztudott, sokan mozognak “feketén” ezen a piacon.

Az alkalmazottal dolgozó mesteremberek 77 százaléka keres szakmunkást vagy segédmunkást ma Magyarországon.

Aki azonban jó szakember, de nem akar külföldre menni, az maga vállalkozik. Mert míg például egy parkettás magánzó várható nettó jövedelme meghaladja a 600 ezer forintot, míg egy alkalmazotté ugyanebben a szegmensben csak 210 ezer forint. A CIKK ITT FOLYTATÓDIK…

Szólj hozzá

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.