0

A FEJ NÉLKÜLI CSIRKE LEGENDÁJA

Rohangál, mint a fejetlen csirke – szokták mondani a látszólag teljesen értelmetlenül, cél nélkül, de annál lelkesebben szaladgáló gyerekekre. A hasonlatot megalapozó legenda, hogy ha egy tyúknak levágják a fejét, az fej nélkül elszalad, erre pedig az a vicces magyarázat született, hogy az állat olyan buta, hogy egy ideig azt se veszi észre, hogy lenyakazták. Ez persze nem teljesen így van, de maga a jelenség létezik, tyúkok mellett megfigyelték már teknősöknél is, hogy egy ideig fej nélkül is úsznak tovább a vízben.

magyarázat erre az, hogy ezeknél az állatoknál az alapvető motorikus funkciókat nem, vagy nem csak az agy irányítja, a gerincvelőbe és az idegrendszerbe be van vésve az izmok alapvető működtetéséhez szükséges program – ez az alapvető működés pedig tipikusan a mozgás – a csirkénél a járás, a teknősnél az úszás. Aztán persze pár perc után kimúlnak, mert egyrészt elvéreznek, másrészt nem lélegeznek, és elfogy az oxigénjük.

Minden lefejezett, mégis szaladgáló csirkék közül messze a leghíresebb Mike, egy coloradoi kakas, aki 18 hónappal élte túl a saját lefejezését. A dolog abszolút városi legendának hangzik, de nem az, a gazdája tudósokkal vizsgáltatta meg, a sztori valódisága bőségesen dokumentált.

Mint utóbb kiderült, a balta csapását ritka nagy mázlival élte túl Mike: a szerszám úgy vágta le a fejét, hogy az agytörzsének egy része megmaradt, a nyaki artériáját pedig egy vérrög, aztán a gyorsan megalvadó vér elzárta, így hősünk nem vérzett el. Még az egyik füle is megmaradt. (Igen, a tyúkoknak van fülük, csak nem látszik, mert egyrészt takarják a tollak, másrészt nincs fülkagylójuk.) A sértetlenül maradt agytörzs, és az idegrendszerbe bedrótozott automatizmusok továbbra is működtették az állat szívverését, a légzését, az emésztését, sőt, a mozgását is.

Persze a sérülése a kakaslét további alapfunkcióit, úgymint az evés és a kukorékolás, már nem támogatta, előbbit a gazdája azzal pótolta, hogy tejjel és darált kukoricával etette a szabadon maradt nyelőcsövén keresztül. Mike ettől még megpróbált a hagyományos módon is enni, és groteszk módon piszkálta a földet a nyakával.

A fejetlen kakas hamarosan hírességgé vált, és Lloyd egész jó üzletet csinált abból, hogy pénzért mutogatta a turistáknak, sőt, turnézott is vele. Ez az időszak már túl volt a klasszikus “freak show” típusú vándorcirkuszok aranykorán, amelyek különféle szörnyszülötteket, sziámi ikreket, szakállas nőket és hasonlókat mutogattak, de még futott azért a biznisz, és Mike egyedülálló produkció volt. Mike a Time és a Life magazinok címlapját is megjárta, és több egyetemen is megvizsgálták biológusok, hogy a valódiságát ellenőrizzék. Lloyd a sajtóbeszámolók szerint 10 ezer dolláros vételi ajánlatot is kapott a csodacsirkére (ez mai értéken és forintban kifejezve úgy 34 milliót jelent), de nem adta el.

Másfél évvel a lefejezése után Mike egy turnéról hazafelé egy arizonai motelben rosszul lett, megakadt a torkán egy szem kukorica. Lloyd nem tudta megmenteni, a fejetlen kakas rövid szenvedés után megfulladt. Emlékét szülővárosában, Fruitában az évente megrendezett Fejetlen Csirke Fesztivál őrzi azóta is.

forrás

Szólj hozzá

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.