0

A horvát titkosszolgálat szerint egy hadseregnyi iszlamista áll támadásra készen a magyar határ közelében

Egy most nyilvánosságra hozott jelentés szerint Horvátország délkeleti szomszédságában jelenleg több mint 10 ezer szélsőséges nézeteket valló szalafista iszlámhívő tartózkodik néhány közösségbe és enklávéba tömörülve. A balkáni régióból jelenleg is rengetegen harcolnak az ISIS soraiban.

 

A több mint 40 oldalas beszámoló nagyrészt a terrorizmus veszélyeivel foglalkozik. Megállapítja, hogy Horvátországban stabil a biztonsági helyzet, a terrorizmus veszélye csekély, de a potenciális fenyegetettség fennáll.

 

A jelentés kifejtette, hogy Horvátország délkeleti szomszédjainál – ahol számos radikális iszlám közösség létezik – a támadások valószínűsége mérsékelt, míg a terrorista támadások lehetősége a nyugat-európai országokban továbbra is magas. A beszámoló nem tér ki arra, mely országokról van szó.

 

Az ügynökség szerint Horvátországban a szalafisták száma elenyésző, mindössze néhány tucat követőről van szó, akik nem uszítanak erőszakra. Ugyanakkor a radikális iszlám jelenléte a délkelet-európai országokban növeli a terrorista fenyegetettséget egész Délkelet-Európában – tették hozzá.

 

A horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség figyelmeztetett, hogy a régióban továbbra is emelkedett azoknak a száma, akik csatlakoznak az iraki és a szíriai harcokhoz. Közel ezer főről szól a jelentés, köztük hét horvát állampolgárról. Hat közülük kettős állampolgár, és soha nem élt Horvátország területén. Mindössze egy olyanról tudnak, aki a harcmezőkről tért haza.

 

A SOA továbbra is megpróbál minden részletet kideríteni Tomislav Salopek ügyével kapcsolatban. A horvát férfit 2015-ben Egyiptomban rabolták el, először váltságdíjat kértek érte, majd az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi csoportja fotót tett közzé a közösségi médiában a túsz lefejezéséről.

 

A balkáni térséggel foglalkozó nyugati katonai és polgári titkosszolgálati biztonságpolitikai elemzések szerint a szíriai háború kitörése óta az albán és koszovói albán maffiacsoportok a klasszikus drogcsempészeti és kereskedelmi tevékenységüket  kiegészítették az ember- és fegyvercsempészettel.

 

forrás

Szólj hozzá

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.