Az ember, aki megbuktatná Putyint!

Vlagyimir Putyinnal szembeni alternatív jelölt kiválasztására indított projektet az emigrációban élő orosz üzletember, Mihail Hodorkovszkij.

A „Putyin helyett” elnevezésű projekt keretében a vmestoputina.ru weblapon 15 személyre lehet szavazni, hogy végül a zsűri kiválassza a legeredményesebbek közül azt a jelöltet, akinek a milliárdos támogatást nyújtana a 2018-as elnökválasztási kampányhoz.

A kiválasztottak között ott szerepel többek között a jekatyerinburgi polgármester, Jevgenyij Rojzman, Borisz Jelcin néhai elnök lánya, Jelena Panfilova, valamint a Transparency International alelnöke, Lev Sloszberg.

A kezdeményezés mögött a Hodorkovszkij-féle „Nyitott Oroszország” szervezet áll. A projekttel kapcsolatban Hodorkovszkij az RBK nevű orosz gazdasági napilapnak elmondta, hogy tekintélyuralmi rendszerben ellenzéki jelöltből nem lehet elnök, de a politikai közeg „előre nem látható megváltozása” esetén a Nyitott Oroszország komoly tényezővé válhat. A milliárdos leszögezte, hogy továbbra sem érdekli a hatalom, de befolyásolni akarja a társadalmi közeget.

A kezdeményezésről az orosz vezetés véleményét is kikérték. Az elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov elmondta, hogy nem tartják túl érdekesnek a projektet és az azt kidolgozó embereket, mivel azok

visszafordíthatatlanul elszakadtak Oroszországtól, attól, ami itt történik, és ami a napirenden szerepel.”

Oroszország egykori leggazdagabb emberét, Mihail Hodorkovszkijt 2005 májusában 8 év, majd később 13 év börtönbüntetésre ítélték pénzmosásért, sikkasztásért és csalásért. A nemzetközi vélemények szerint az eljárás politikailag motivált volt: az USA és az EU is tiltakozott a bíróság döntése ellen. Hodorkovszkijt végül 2013-ban kegyelemben részesítette Putyin, majd elhagyta Oroszországot.
760x0-14
forrás: 888.hu

Szólj hozzá

admin