Ennyibe kerülnek Magyarországnak a pénzes migránsok

Budapest — A magyar kormány által tárt karokkal várt, letelepedési államkötvénnyel csalogatott gazdag bevándorlók fognak nekünk a legtöbbe kerülni. A következő években ugyanis százmilliárdokat kell visszafizetni a külföldi migránsok lejáró államkötvényeiért – árulta el a kormány MSZP-s képviselők írásbeli kérdéseire.

– Összesen 889,6 millió euró (280 milliárd forint) értékű letelepedési kötvény jár le 2018 és 2020 között – jelentette ki Tállai András nemzetgazdasági államtitkár.

A részletes bontás szerint 2018-ban 107,5 millió eurót (34 milliárd forint), 2019-ben 445,5 millió eurót (140 milliárd forint), 2020-ban pedig 336,6 millió eurót (106 milliárd forint) kell visszafizetni a külföldről, jellemzően Kínából, Oroszországból és a gazdag arab világból ideérkező kötvénytulajdonosoknak, akik a Blikk számításai szerint 3334-en vannak összesen. A felsőoktatás kétéves költségvetési támogatásának megfelelő összeg kifizetése azonban már a következő kormányt fogja terhelni.

A letelepedési államkötvény lényege az, hogy 300 ezer euró (korábban 250 ezer euró), vagyis 75-95 millió forint befizetésével a gazdag külföldi kedvezményes feltételekkel kap ötéves tartózkodási engedélyt, amely meghosszabbítható. A külföldinek ebben az a legfőbb vonzerő, hogy a magyar tartózkodási engedéllyel szabadon mozoghat az Európai Unió területén, a pénzét pedig öt év után visszakapja, mert azt lényegében kölcsönadta az államnak. A kamatokat pedig a parlament gazdasági bizottsága által kiválasztott, többnyire off­shore hátterű közvetítőcégek zsebelik be, akik emellett a zsíros közvetítői jutalékokat – ügyfelenként akár 50-70 ezer eurót – is elteszik. Összesen tehát 20-30 millió forint bevételük van kötvényesenként.

Az állam viszont rosszul jár, mert az erről szóló törvény minimum két százalékban állapította meg a kamatot, ez pedig jelenleg több mint kétszerese a piaci euróalapú állampapírokénak.

forrás:http://www.blikk.hu/

Szólj hozzá

admin