ERRŐL TUDJATOK!!! VIGYÁZZON MINDENKI!! ITT AZ ÚJ TÖRVÉNY – AMENNYIBEN KÉSVE FIZETI A CSEKKEKET VAGY KÖZTARTOZÁSA VAN, HAMAR ELVESZÍTHETI LAKÁSÁT, HÁZÁT! MUTATJUK AZ ÚJ SZABÁLYOKAT!

Vigyázzon Mindenki!! Itt az új törvény – Amennyiben késve fizeti a csekkeket vagy köztartozása van, hamar elveszítheti lakását, házát! Mutatjuk az új szabályokat!

Általános végrehajtási hatósággá válik idéntől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), így nehezebb lesz kibújni a köztartozások megfizetése alól. Az új szabályok szerint már félmillió forintnál kisebb tartozás esetén is elrendelhető lesz az ingatlan-végrehajtás.

Nehezebb lesz kibújni a köztartozások megfizetése alól idéntől, ugyanis a NAV 2018. január 1-tőláltalános végrehajtási hatósággá válik – áll a Mazars összefoglalójában. Az új szabályok szerint már félmillió forintnál kisebb tartozás esetén is elrendelhető lesz az ingatlan-végrehajtás. A gépkocsi pedig akkor is végrehajtható lesz, ha a házastársi közös vagyonba tartozik. A lefoglalásoknál – ugyanakkor – az adós érdekét szolgálja majd a most bevezetésre kerülő fedezetcsere lehetősége, miképpen az is, hogy egy pár ezer forintos köztartozás miatt nem lehet majd végrehajtást elrendelni. Az új rendelkezések életbe lépésével a végrehajtási eljárást is nehezebb lesz majd akadályozni.

A NAV új feladatkörében három típusú köztartozás behajtásáért felel majd:

– az általa nyilvántartott adó- és vámtartozások behajtásáért

– az úgynevezett adók módjára behajtandó köztartozások, illetve

– 2018. január 1-től az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény alapján az egyéb köztartozások behajtásáért.

Az adózóknak a következő változásokra érdemes figyelniük. A jövőben automatikusan végrehajtható okiratnak minősül a NAV javára fizetési kötelezettséget megállapító jogerős bírósági határozat, illetve egyezség is. Így az adóhatóságnak nem kell a végrehajtás érdekében külön határozatot hoznia, sem végrehajtási lap kiállítását kérnie a bíróságtól.

Az adóhatóság választja ki a végrehajtás módját

A törvényalkotó az adóhatóságra bízza, hogy kiválassza az adott esetben leghatékonyabb végrehajtási módot. A „szabad kéz” azonban nem korlátlan: a jövőben a tízer forint alatti tartozással rendelkező adósok esetében a NAV csak fizetési felhívást küldhet, de az ún. végrehajtási átvezetésen kívül szigorúbb lépéseket nem tehet.

Annál „veszélyesebb” lehetőség, hogy a jövőben már az 500 ezer forint alatti tartozások esetében is elrendelhetnek ingatlan-végrehajtást. Kivételt képez ez alól az adós és a vele együtt élő közeli hozzátartozók lakhatását közvetlenül szolgáló lakóingatlan.

A jövőben többen is belekóstolhatnak az árverésekbe, növelheti ugyanis a licitálási kedvet, hogy a teljes vételár megfizetésére (a szokásos 8 napon felül) az adóhatóság 60 napig terjedő halasztást engedélyezhet majd. Ennek különösen a nagyobb értékű ingatlanoknál lehet jelentősége, ahol könnyebbséget jelent, hogy nem kell „azonnal” készpénzes fizetéssel teljesíteni a kötelezettséget.

Osszátok, hogy minél több ember értesülhessen erről a változásról!

Forrás

Szólj hozzá

admin