Ezt mondta Geréb Ágnesről az anyuka, akinek szülés után meghalt a gyermeke

Megtörte a csendet a nő, akinek meghalt a gyermeke, miután Geréb Ágnes világra segítette. Andrea a 444.hu stábjának kamera előtt idézte fel a történteket.

Andrea ikreit 2003-ban Geréb Ágnes és három kollégája segített világra hozni. Az egyik fiú teljesen egészségesen született, a másik nem, ő néhány hónap múlva meghalt. Ez volt az egyik eset, amely miatt a szülész-nőgyógyászt jogerősen két év szabadságvesztésre ítélte és tíz évre eltiltotta hivatása gyakorlásától a Fővárosi Ítélőtábla. Gerébnek március 6-án kell megkezdenie fogházbüntetését.

Andrea terhessége teljesen problémamentes volt, nőgyógyász is követte magzatai fejlődését, születésük előtt két héttel pedig egy másik orvoshoz is elmentek ultrahangra, hogy kikérjék a véleményét: merjék-e vállalni az otthonszülést. Az orvos nem látta ennek akadályát.

Az első kisfiú 2003. december 25-én délután jött a világra Geréb Ágnes, két bába és egy dúla felügyeletével, a még a méhben maradt gyermek szívhangja azonban romlott, ezért Andrea oxitocint kapott. Geréb azt mondta neki, minél előbb meg kell szülnie a babát, mert odabenn nem tudnak rajta segíteni. Amikor a másik fiú is megszületett, a segítők megkezdték az ellátását, és értesítették a mentőket. Andrea úgy emlékszik, egyikük sem esett pánikba, mindannyian tudták, mi a feladatuk, mit kell tenniük. Később a gyerekeket és őt is mentővel vitték kórházba.

A később született kisfiúval több intézményt is megjártak, de sehonnan sem akarták hazaengedni a kicsit, azt mondták a családnak, hogy egy ilyen kisbabát otthon nem lehet ellátni. Végül a kistarcsai kórházban megtanították a párját, hogyan ápolja a gyereket, aki végül fél évesen elhunyt.

– Én lehetnék az, aki azt mondja, hogy ez az Ági felelőssége, hogy ő azt ígérte, minden szuper lesz. De nem ígérte. Azt mondta, a tudásának megfelelően mindent megtesz azért, hogy ez egy háborítatlan szülés legyen. Ő egy végzett szülész-nőgyógyász. Egy végzett bába. Egy végzett pszichológus. Ennél kompetensebb emberrel szülni nem tudom, ki tud – mondta Andrea, aki szerint sosem szabad elfelejteni, hogy két kisbaba meghalt. – De hogy ebben az Áginak milyen felelőssége van… Ha ez annyira egyszerű lenne, miért nem zajlott le egy év alatt a per? Miért tartunk itt 14 év után is, hogy még mindig a bíróságon tanúskodni kell az anyukának?” – tette fel a kérdést Andrea, aki később is az intézményen kívüli szülést választotta. Három egészséges gyereke született otthon, és minden alkalommal Gerébéket hívta segítségül.

forrás

Szólj hozzá

admin