3

Fityiszt mutatnak Orbánék Merkelnek

A magyar külügyminiszter visszautasítja a német kancellár felszólítását, miszerint a magyar kormánynak el kell fogadnia az Európai Bíróság döntését egy kis menekültcsoport átvételére Olaszországból és Görögországból – írja a Finacial Times.

 

Magyarország megtagadja annak a német kérésnek a teljesítését, hogy belenyugodva az Európai Bíróság ezzel kapcsolatos döntésébe kötelező kvóta alapján átvegyen egy kisebb menekültcsoportot Görögországból és Olaszországból. Ezzel a felütéssel kezdi a Szijjártó Péter külügyminiszterrel folytatott beszélgetésre alapozó cikkét a Financial Times (FT) két újságírója.

 

Budapest kész az összeütközésre amiatt, hogy nem akar részt venni az álláspontja szerint zsákutcába futott uniós kvótapolitika végrehajtásában – folytatódik felvezetés. A magyar külügyminiszter jelentős további jogi fellépést ígér az Európai Bíróság határozatával szemben, amely – elutasítva az ezt vitató magyar-szlovák keresetet – jogszerűnek minősítette, hogy az EU többségi döntéssel kötelező kvóták alapján osszon el menekülteket az uniós tagállamok között.

Kudarc, zsákutca

Szijjártó elismételte az FT újságíróinak kormányának álláspontját, miszerint a menekültek szétosztása ilyen módon a tagországok között kudarcot vallott, zsákutcába futott. Budapest nem adhatja fel keményvonalas álláspontját ezzel kapcsolatban annak ellenére, hogy az Európai Bíróság döntése a kvóta elfogadására kötelezi.

Ugyanazt szajkózzuk két éve: a kötelező kvóták rendszere veszélyes, mert a bevándorlásra ösztönzi az embereket, továbbá mert nem lehet végrehajtani és ellenkezik a józan ésszel – szögezte le a magyar külügyek irányítója.

Megjegyzései csak órákkal követték Angela Merkel német kancellár kijelentését, miszerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyja az Európai Bíróság döntését. A berlini kormány vezetője szerint ez az EU működésének alapjait sértő magatartás, hiszen az ő értékelése szerint Európa a világnak egy olyan része, amelyben a jog uralma érvényesül a személyek vagy az államok uralma helyett.

Komolyan veszik, de…

Manfred Weber, a Fidesz európai parlamenti pártcsaládja, az Európai Néppárt frakcióvezetője lényegében csatlakozott Merkelhez. Néhány órával a kancellár nyilatkozatának megjelenése után azt mondta, hogy immáron minden ésszerűen gondolkodó, felelős politikusnak tovább kell lépnie a kompromisszum elfogadása felé.

Merkel szerint az ügyet az EU jövő havi csúcsának napirendjére kell venni, ugyanakkor tartózkodott attól, hogy letegye a garast Magyarország uniós kizárása mellé – emlékeztet az FT cikke. Szijjártó szerint komolyan veszik a kancellár asszony véleményét és a bíróság döntését, de szerinte az utóbbi nem rótt újabb kötelezettséget Magyarországra, amely elutasította kevesebb, mint 1300 menekült átvételét a két uniós bevándorlási frontországtól.

Nem kétséges

Senkinek sem kellene megkérdőjelezni Magyarország helyét az EU-ban – fejtegette. A bíróság csak azt mondta ki, hogy a kötelező átvételi kvótákról hozott uniós döntés legitim procedúrában született. Ezért most a döntés lényegéről fog új jogi vita kezdődni.

Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben a kelet-közép-európai uniós tagállamok élére állva támadta azt a döntést, hogy minden EU-tagállam vegyen át meghatározott számú menekültet az Olaszországban és Görögországban rekedt százezrekből. Az erről szóló határozatot négy kivétellel az összes többi uniós tagállam támogatta.

Orbán részben a döntési procedúrát kifogásolta, részben azt állította, hogy a muszlim bevándorlás veszélyezteti Magyarország keresztény identitását és nemzetbiztonságát – sorolja az FT cikke. Emellett a magyar hatóságok már akkor kivitelezhetetlennek tartották a tervet, azzal érvelve, hogy a bevándorlók nem akarnak az EU keleti országaiban maradni, ezért felesleges idehozni őket a menekültkérelmük elbírálásának idejére.

Hiába tapsolnak

Szijjártó szerint egyes kormányok magasra értékelik az Európai Bíróság döntését, hangosan, patetikusan üdvözlik azt, arra utalva, hogy a kötelező kvótarendszer megoldás a migráció kezelésére. Ezzel szemben ha megnézzük, hogy a többi uniós tagállam milyen arányban hajtotta végre annak rendelkezéseit, akkor mindössze 25 százalékot kapunk. Nem korrekt, hogy ezért a kudarcért a magyar vezetést hibáztassák.

Szólj hozzá

admin

3 Comments

  1. Merkel elmehet nyugdíjba, eleget hazudott, és hagyja a meghívásokat, vagy csak saját kontójára tegye!

  2. Merkel éppen elég problémát okozott Európának, ő jobb, ha hallgat. Gondolkozott volna úgy, ahogy Orbán, most nem lenne bajba a német nép. Azon csodálkozni fogok, ha megválasztják szeptemberben újra kancellárnak.

  3. A magyarság NEMZET. A német mint nemzet nem létezik: tartományok érdekszövetsége, és ha őszintén beszéltek valamelyik németországi nép tagjával, elmondja a véleményét a többiről. Ezen még az NDK koholása sem változtatott: a porosz FDJ-ból szabadult kommunista rüfke mindent gyűlöl, ami nem ősidők óta ellenséges törzsek érdekből létrehozott, világuralomra törő gyülevésze. MINDEN HÁBORÚBAN VESZTES, MAGYAROKAT ELÁRULÓ BANDA VEZETI MEGINT “EURÓPÁT”.
    Nem furcsa ez senkinek? A ronggyá vert “felsőbbrendűek” már Álmos és Árpád seregét is ki akarták irtani, azóta pedig állandóan a magyarok mentik meg a később EU néven uralkodni vágyó germán csürhét. Véletlen volna, hogy a britek kiléptek? Hogy a franciák sosem tűrték ezt az élősdi, agresszív és öntelt csürhét? Eladtak minket Trianonban, a tőlünk elbitorolt Burgenlandot a gyáva osztrákok kapták, hiszen a “németek” szövetségesei voltak “Ostmark” nevű országukban. Most ezek is pofáznak ellenünk. Azok, akik magyarok szeretnének lenni, kevés kivétellel alkalmatlanok, ha katonának jelentkeznek, nemzetközi kultúrszart fogyasztanak MAGYAR TÖRTÉNELEM ÉS BECSÜLET HELYETT.
    Isten tartsa meg bennünk Fekete Gyula tiszta lelkét, a söpredék pedig dögöljön meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.