0

Így lottózz okosan: majdnem annyit fizet, mint a négyes és könnyebben összejön

Tavaly augusztusban több cikk is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy egyes játékosok (egy bizonyos család) feltűnően sokszor szerepel lottósorsolásokon számhúzóként. Nemrégiben pedig a Pénzcentrum szúrta ki, hogy Mácsai Rozália, a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet egyik vezető tagja ismételten számhúzó volt a Hatoslottó sorsolásán. Ennek apropóján megkerestük a Szerencsejáték Zrt.-t, hogy egyes játékosok hányszor voltak már számhúzók egy-egy játékban, illetve hogy mekkora összeget nyernek átlagosan a szerencsés bekerülők.

2017 augusztusában lapunk is többször beszámolt arról az ügyről, melynek során egy bizonyos család három tagja 28 hét alatt 15-ször került be lottószám húzónak, melyre 11 ezren jelentkeznek hetente. Nemrégiben pedig a Pénzcentrum szúrta ki az első heti Hatoslottó sorsoláson, hogy egy ismert devizahitel károsult, bizonyos Mácsai Rozália, a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet egyik vezető tagja ismételten számhúzó volt, és korábbi 204 ezer forintos nyereménye mellé most 192 ezret zsebelt be a kihúzott számmal, illetve az alapnyereménnyel.

Az tehát nem titok, hogy egyes szerencsések akár többször is bekerülhetnek számhúzónak, ugyanakkor egy sokszoros szereplés már simán szöget üt a fejekben: “Vajon hogyan csinálják?” Ennek járunk most utána.

Több százezren akarják a golyókat

Az elmúlt 5 évben az Ötöslottó számhúzására közel 600-700 ezer, a Hatoslottó számhúzására közel 200-300 ezer pályázat érkezik évente. A pályázatok száma nem egyezik meg a jelentkezők számával, hiszen a hatályos játékszabályok értelmében egy játékos bármennyi számú szelvénnyel pályázhat a számhúzásra, ezzel is növelve az esélyeket

– válaszolta a Pénzcentrum kérdéseire a Szerencsejáték Zrt. Sajtóirodája. Ez pedig azt jelenti, hogy például a Hatoslottóra 3800-5800 pályázat érkezik hetente, így a bekerülés esélye jóval magasabb, mint adott esetben elvinni az Ötöslottón a négyest. Utóbbira ugyanis a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatás szerint, egy játékosnak 1:103 410 az esélye arra, hogy elvigye. Arról, hogy pontosan kik azok a játékosok, akik számot húztak ez alatt az időszak alatt, a Szerencsejáték Zrt. nem adhat ki információt:

A kisorsolt játékosok nevének közzétételére kizárólag a kisorsolásuk hetében vagyunk jogosultak, visszamenőleg a játékosaink anonimitása érdekében személyes adataikról nem áll módunkban több információt kiadni

– mondják. Annyit ugyanakkor elismer a társaság, hogy a számhúzói részvételi gyakoriságnak bizony nincsen felső határa, tehát, ha valaki sorozatosan számos szelvénnyel pályázik, az nagy eséllyel ott lehet a szinte biztos győztesek között.

Ne bízd a véletlenre

A társaság információ szerint a számhúzásra jelentkezők többsége 1-4 darab szelvénnyel játszik, de simán akadnak olyan játékosok is, akik több száz szelvénnyel próbálkoznak hétről hétre. Nem csoda hát, hogy azok felé többször húz Fortuna keze, akik elhagyják a kispályát és a lehető legtöbb szelvényt mozgósítják a bekerülés érdekében.

A beérkező szelvények érkezési sorrendben kapnak egy-egy sorszámot, majd a sorsolás során ezt a sorszámot sorsoljuk ki és ehhez rendeljük hozzá a nyertest. Amennyiben – az Ötöslottó esetében – egy számhúzásra jelentkező játékosnak több pályázatát is kisorsolják, akkor csak az első pályázatával kerül be a számhúzók közé, a többi helyett újat kell sorsolni. A részvételi lehetőség átadására nincs mód, csak a pályázó lehet számhúzó, melynek gyakoriságára vonatkozóan nincs felső határ meghatározva

– ismerteti a kiválasztás menetét a Szerencsejáték Zrt. A nyereményeket illetően nincs változás az elmúlt évekhez képest, az Ötöslottó számhúzója 1 millió forintot vihet haza, míg a Hatoslottó sorsolás hat számhúzója 30 000 forintos számhúzó-jelölteknek járó alapnyeremény mellett, a kihúzott számaik 6000-szeresének megfelelő összegű nyeremény illette meg,

mely 2013-2017 között, heti átlagban körülbelül 142 000 forintnak megfelelő összeget jelentett a játékosok számára.

A bank mindent visz

Az előző év végi lottó összesítésünkből kiderült, hogy a szerencsejátékok legnagyobb győztese hazánkban nem a magánszemélyek hada, hanem maga a Szerencsejáték Zrt. Csak az Ötös,- illettve Hatoslottón realizált bevételük ugyanis megközelítette a 70 milliárd forintot.

A szelvényeladásokon az átlagos heti bevétel az Ötöslottón 915,9 millió forint volt, míg a hatoson 442,5 millió.

A játékosok szempontjából mindez azt jelentette, hogy az ötösön egy

  • négyes találattal átlagosan 2,2 millió forintot,
  • hármassal 22 032 forintot,
  • kettessel pedig 1 616 forintot

lehetett keresni. A hatoson ezzel szemben egy

  • öttalálatos szelvény átlagosan 379 657 forintot,
  • egy négyes 7 324 forintot,
  • egy hármas pedig 1 621 forintot

hozott. Az átlagos nyeremény kifizetéseket figyelembe véve máris szembetűnik, hogy nem is olyan rossz pénz az az átlag, 142 ezres Hatoslottó számhúzói gázsi, nem is beszélve az egymilliót érő Ötöslottós helyről. Utóbbi mint látjuk simán kenterbe veri a négytalálatos átlagán kívül az összes szokásos kifizetést, ugyanakkor előbbi sem marad sokkal el a Hatoslottón kifizetett ötös értékétől. A vaktában találgatás helyett tehát sokkal inkább megéri a barátok, rokonok, lottóstársak szelvényeit gyűjtögetni és azokat harcba küldeni a “szerencsénk” helyett.

forrás

Szólj hozzá

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.