Kiszivárgott, mit mondott Orbán Viktor a zárt ülésen

Orbán Viktor szerdán este Visegrádon szigorúan zárt körben tartott beszédet a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén. Beszélt a lehetséges jövőről, volt azonban olyan téma, amit messziről került.

Ennek ellenére mégis kiszivárgott, miről beszélt a miniszterelnök. Szerinte a Fidesznek a felmérések szerint van 2,2 millió szavazója, jó pozícióban várja a párt a választást, sőt, előfordulhat az is, hogy az MSZP kiesik, mivel nem biztos, hogy meg tudják szerezni a Párbeszéddel közösen a 10 százalékot, és akkor még három mandátum jut a Fidesznek – írja az atv.hu belső forrásokra hivatkozva.

Orbán szerint az előrejelzések azt mutatják, hogy a választás után azt a „politikai luxust” élvezhetik majd, hogy az abszolút többség megszerzésével ismét egyedül kormányozhatnak feles parlamenti többséggel. Egy résztvevő szerint ez nem azt jelenti, hogy Orbán lemondott volna a kétharmadról, de Visegrádon kerülte ezt a témát.

A miniszterelnök Jobbikkal kapcsolatos szavaiból arra lehetett következtetni egy jelenlévő szerint, hogy nem nagyon tart a párttól, nem tekinti veszélyes ellenfélnek őket. Az LMP-ről szólva annyit mondott, hogy ők valószínűleg sem a Jobbikkal, sem a baloldali pártokkal nem lépnek szövetségre, mert akkor szétesnek.

Külpolitikai témák is szóba kerültek, a bajorok példáját például követendőnek tartja Orbán, és dicsérte az olasz választások kapcsán Berlusconit is, aki 81 évesen a jelenlegi pozíciójában is a jobbközép „karmestere”.

Brüsszel kapcsán Szájer Józsefnek név szerint külön megköszönte a fideszes csoport munkáját, segítségét abban, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradhatott, nem vetődött fel a párt kizárása. Szerinte a Néppárt komoly védelem a brüsszeli össztűzben. Orbán megszüntetné a kizárólagos orosz gázfüggőséget is.

Orbán Viktor egyebekben most is egységre szólított fel, és komoly, „külföldről irányított” kampányra számít – írja az atv.hu.

A portál egy forrása szerint a miniszterelnök lezser könnyedséggel beszélt egész este, sok képviselőt meglepett, hogy Soros György nevét egyáltalán nem említette, és a Stop Sorost sem ragozta.

Simicska Lajossal viccelődött kicsit a sajtóviszonyok átalakulása kapcsán, amikor azt elemezte, hogy sikerült „független” sajtóviszonyokat teremteni, de szerinte van még teendő ezen a téren. Az atv.hu forrásainak értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy újabb orgánumokat szerezhetnek meg kormányközeli vállalkozók vagy oligarchák, ha Fidesz-győzelem lesz április 8-án.

forrás

Szólj hozzá

admin