0

Kitálalt Czeizel Endre fia a családi drámáról!

Megtörte a csendet, megszólalt.

Augusztus 10-én múlt két éve, hogy elhunyt a világhírű genetikus. Megírta végrendeletét, úgy hitte, mindent elrendezett maga körül, ám mégsem így alakult. A család természetesen pontosan tudja, mi zajlik a végrendelet miatt a tárgyalóteremben, de az ügy igen bonyolult, és amíg pont nem kerül a végére senki nem mond semmit. A genetikus fia, Czeizel Gábor megszólalt:

„Fáj, ami két éve apám hagyatéka körül történik, méltatlannak érzem, hogy amikor véget ér egy szép, hosszú, gazdag és tartalmas élet, nem a munkájáról, az utókorra maradt tudományos gondolatairól, írásairól beszélgetünk – ami az élete volt – , hanem arról, ki mennyit örököl utána. Ez gyalázat és méltatlan a nevéhez, igaz, lehetett volna elővigyázatosabb.

Az elhunyt világhírű tudós fia már tizenhat évesen felismerte, hogy bár édesapja kiváló genetikus, a hétköznapi élet dolgaihoz nem teljesen értett. (Korábban felkereste őt édesapja felesége, Erzsébet, és elvitte neki Czeizel Endre egy sálját és ingét, illetve egy levelet, amit még ő írt neki 16 éves korában arról, hogyan kellene elrendeznie a család dolgait.) Édesapja ugyanis mindig burokban élt – először édesanyja kényeztette, majd Gábor édesanyja, majd miután elvált tőle, a második felesége Erzsébet is, sőt, fiatal barátnője, Dóri is, akitől Gábornak két testvére született.

– Nekem nincs saját gyerekem, a testvéreim gyerekeit viszont imádom, és szeretem apám házasságon kívül született gyerekeit is. Fanni egy éves volt, amikor meghalt apám, de Andriskával, aki már 11 éves, sokat voltam együtt. Nemcsak az öcsém, de a keresztfiam is. A gyerekeket szeretni kell, ők nem hibásak a szüleik vétségéért. – kezdi Czeizel Endre fia a Bestnek. – Dóri mégsem engedi hozzám őket jó ideje, és ez nekem nagyon fáj, hiszen fontosak nekem, meséli a férfi, aki annak idején viszonylag könnyen elfogadta az édesapja teremtette nem könnyű helyzetet. Ebben a nagyvonalúságában persze az is közrejátszik, hogy a színpadon, rendezőként ennél sokkal súlyosabb családi drámákkal is találkozott már. „Elmesélek egy érdekes példát: megrendeztem Fogách András Tercett című darabját, ami Móricz Zsigmond szerelmi életéből, szerelmi háromszögéből készült. éveken át őrlődött a felesége, Janka és a szeretője, Simon Mária között. Csak miután bemutattuk a darabot, jöttem rám, hogy tudat alatt apám és anyám házasságát, szerelmi háromszögét rendeztem meg.

Szólj hozzá

admin1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.