Közeleg a katasztrófa? Állítólag süllyed a paksi atomerőmű négyes blokkja

Az MSZP frakcióvezetője szerint süllyed a paksi atomerőmű négyes blokkja, ami súlyos aggodalomra ad okot.

Hirdetés

Tóth Bertalan hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, az Országos Atomenergia Hivatal a négyes blokk üzemidő-meghosszabbításáról szóló határozatában közölte a süllyedés tényét.

Hirdetés

Szerinte súlyos aggodalomra ad okot a jelenség. Arról azonban nem tudni, milyen mértékű, mi okozza, milyen hatása van a süllyedésnek a blokk működésére, illetve nem tudni, hogyan befolyásolja ez az új blokkokat – mondta, jelezve, hogy az ezzel kapcsolatos adatokat kikéri az atomenergia-hivataltól és a Paksi Atomerőmű Zrt.-től.

Tóth Bertalan közölte, az ügyben kérdésekkel fordult Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez és Süli Jánoshoz, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterhez. A többi között arra vár választ, hogy a négyes blokk süllyedése hogyan befolyásolja a mellette épülő ötös és hatos blokk építését.

A szocialista politikus közölte: nem “egy biciklitárolót”, hanem egy atomerőművet akar bővíteni a kormány az “Orbán-Putyin-paktum” alapján.

Szeretné kideríteni – mondta -, hogy biztonságban vannak-e a magyar állampolgárok, és azt is tudni szeretné, hogy a beruházás nem lesz “Csernobil 2”.

Az MSZP frakcióvezetője hangsúlyozta, ilyen formában Paks II.-t nem szabad megépíteni, az “Orbán-Putyin-paktumot” fel kell bontani. A magyar választóknak kell döntenie arról, szüksége van-e az országnak az atomenergiára – hangoztatta.

Hirdetés

Tóth Bertalant kérdezték arról, hogy az MSZP valóban Bangóné Borbély Ildikót indítja-e a csepeli választási körzetben, ahol az 2014-es nyertes az Együtt politikusa, Szabó Szabolcs újraindul. A politikus elmondta, az MSZP szerint a 2018-as választásra az ellenzéki pártoknak össze kell fogniuk, közös jelölteket, közös listát kell állítaniuk.

A Demokratikus Koalícióval (DK) az egyéni választókerületekben született megállapodás, de ez nem azt jelenti, hogy a szocialista párt lemondott volna céljáról – tette hozzá.

Tóth Bertalan elmondta, az MSZP fővárosi vezetői megkeresték Szabó Szabolcsot, hogy legyen közös jelölt, de ezt ő elutasította. Az Együtt politikusa kitartott pártja álláspontja mellett: külön listán akarnak indul és a választókerületekben akarnak csak koordinálni – részletezte.

Az MSZP ezt nem tudja elfogadni – mondta, jelezve, hogy ezután kezdtek saját jelöltet keresni.

Tóth Bertalan azt mondta, amíg a jelöltállítás el nem kezdődik, addig Szabó Szabolcsnak van arra lehetősége, hogy közös jelöltként elinduljon ebben a körzetben.

Az azt firtató kérdésre, Molnár Csaba (DK) szerint az MSZP és a DK úgy állapodott meg, hogy Csepelen Szabó Szabolcs, míg Veszprémben Kész Zoltán indulhat, Tóth Bertalan azt mondta, “én bárkivel meg tudok állapodni arról, hogy valaki másnak a házába be fogok költözni, de valószínű, hogy aki erről nem tud, az igen furcsán nézné, hogy megjelennék ott, hogy én vagyok az új bérlő”.

Az MSZP és a DK a 106 egyéni választókerület megosztásáról állapodott meg úgy, hogy hatvanban az szocialisták, negyvenben a DK indít jelöltet. Más párt ezeken a tárgyalásokon nem vett részt – mondta.

(MTI)
Hirdetés

 
Jófogás
Facebook-csoport · 140 478 tag
Csatlakozás a csoporthoz
 

Related Post

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.