Magyar nagymamája van Ausztria új kancellárjának

Az önéletrajzi kötetből többek között az is ki­de­rül, hogy az osztrák kancellár magyar származású és anyanyelvű nagy­ma­mája Új­vi­dék­ről me­ne­kült Auszt­ri­ába a má­so­dik vi­lág­há­ború végén.
A Ripost is beszámolt arról, hogy feb­ruár 5-én ke­rült a német bol­tok pol­ca­ira Se­bas­tian Kurz osztrák kancellár ön­élet­rajzi könyve, amelyből az derült ki, hogy Ausztria vezető politikusa a nagymamája révén részben magyar származású.

Az osztrák kancellár önéletrajzi könyvéből sok, eddig ismeretlen részlet is napvilágot látott a napokban. Az egyik ilyen, a Bildben is közölt információ szerint a kormányfő hatéves volt, amikor életében először találkozott menekültekkel.

1992-ben az akkor „Bastinak” hívott fiú szülei ugyanis a Jugoszláv háború elől menekülő embereket fogadtak be magukhoz.
Ez a menekülteket befogadó szociális érzékenység azonban nem a véletlen műve volt, hanem annak volt köszönhető, hogy Sebastian Kurz magyar származású nagymamája is menekültként érkezett Ausztriába a jelenleg Szerbiához tartozó Újvidékről.
Kurz szülei: Joseph és Elisabeth Kurz a zogelsdorfi farmon
Az önéletrajzi könyvből az derül ki, hogy a kancellár nagymamája a második világháború alatt a szovjet csapatok előrenyomulása miatt úgy döntött, hogy elindul a Vajdaságból és nyugatra szökik. Az akkor még csak 16 éves lány közel 600 kilométert tett meg, amíg Alsó-Ausztriába ért.
A kizárólag magyarul beszélő Magdalena szökése több hétig tartott, és mint arról később beszámolt, szinte folyamatosan halálfélelme volt a vészterhes háborús időkben megtett út alatt. Kurz nagymamája, megérkezése után nem sokkal, Alsó-Ausztriában találkozott Ausztria jelenlegi és eddigi legfiatalabb kancellárjának a nagypapájával.
Az önéletrajzi könyvből az is kiderül, hogy Kurz gyermekkora nagy részét a nagyszülők zogelsdorfi farmgazdaságában töltötte. Ezért is van az, hogy az osztrákok új kancellárja már kora gyermekkora óta tudja, hogy nagymamájának magyar az anyanyelve.
Sebastian Kurz Zogelsdorf
A könyvből nyilvánosságra került részletek szerint a nagymama számára a második világháború idején megtapasztalt szörnyűségek annyira meghatározóak voltak, hogy azok emléke folyamatosan kísérti őt, egészen a mai napig. Olyannyira, hogy a családtagok elmondása szerint a nagymama a mai napig sokszor álmodik a háborús időkben megtörtént borzalmakról.
Sebastian Kurz nagymamája a mai napig a 150 lakosú kis faluban, Zogelsdorfban él.
(Forrás: Vincze Viktor Attila, 888.hu)

Szólj hozzá

admin