Más tagállamok is kiléphetnek az unióból

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint más tagországok is kiléphetnek az Európai Unióból, ha Nagy-Britannia távozik onnan.

 

A miniszter a Der Spiegel című német hírmagazin szombati számában megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint kiemelte: nem lehet kizárni, hogy újabb tagállamok is távoznak a most 28 országból álló közösségből, ha a brit EU-tagságról szűk két hét múlva esedékes népszavazás eredményeként Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból.

 

“Hogyan reagálna például a Nagy-Britanniával hagyományosan rendkívül erős kapcsolatban álló Hollandia?” – vetette fel.

Azonban ha csak a britek távoznának, az EU nem kerülne végveszélybe.

“Európa szükség esetén Nagy-Britannia nélkül is működik” – mondta Wolfgang Schäuble.

Viszont Nagy-Britannia megszenvedheti a kilépést, mert gazdasági kapcsolatok sűrű hálózata köti össze uniós tagállamokkal, így “csoda lenne”, ha esetleges távozása nem járna gazdasági hátrányokkal – tette hozzá.

 

Hangsúlyozta, hogy a Brexit (Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetése) esetén a britek nem élvezhetnék az egységes uniós belső piac előnyeit, mint a nem EU-tag Norvégia vagy Svájc, mert ehhez “egy olyan klub szabályait kellene elfogadniuk, amelyből éppen kilépnek”.

 

Nincs köztes megoldás

A Brexit a belső piac elutasítását jelenti, és erre az esetre érvényes az az alapszabály, hogy “in is in, out is out”, vagyis nincs köztes megoldás, Nagy-Britannia vagy uniós tag marad, vagy teljes egészében megszűnik tagsági jogviszonya – húzta alá a német pénzügyminiszter.

Úgy vélte, a Brexit esetén fel kell hagyni az uniós integráció elmélyítésével.

 

Az esetleges brit távozásra nem lehet az a válasz, hogy “egyszerűen még több integrációt követelünk”, és a tagság megőrzését pártolók csekély arányú győzelmét is arra irányuló “figyelmeztetésként és ébresztőként kell felfogni, hogy nem mehet minden úgy tovább, ahogy eddig” – mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Hozzátette, hogy az esetleges brit távozás a többi tagországra is negatív hatást gyakorolhat, “de euróövezeti kollegáimmal együtt mindent megteszünk a következmények korlátozásáért, minden lehetséges forgatókönyvre felkészülünk, hogy csökkentsük a veszélyeket” – mondta Wolfgang Schäuble.

 

mti

Szólj hozzá

admin