0

Míg békésen aludtál, Észak-Korea rászabadított valamit a világra

Péntekre virradóra Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel Phenjan egyik külső kerületéből keleti irányba. A hírügynökségek tájékoztatása szerint a rakéta átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, majd a Csendes-óceánba csapódott.

 

Alig pár perccel a rakéta kilövése után a dél-koreai Jonhap hírügynökség írta meg először, hogy a számítások szerint Phenjan egyik külső kerületéből egy ballisztikus rakétát lőttek ki. A japán portálok nem sokkal később jelezték, hogy valóban kilőtt valamit a kommunista diktatúra, hiszen a szerkezet áthaladt Hokkaido felett, majd Erimo városától kétezer kilométerre keletre csapódott a tengerbe.

 

A szakértők még nem tudták azonosítani a rakéta típusát, egyelőre annyit tudni, hogy körülbelül 3700 kilométeres hatótávolságú rakétáról van szó, amely mintegy 770 kilométeres magasságban repült. Japánban egyelőre időlegesen nem járnak a vonatok az északi régiókban. A japán politikusok rögtön elítélő nyilatkozatokat adtak ki az újabb rakétateszttel kapcsolatban.

 

Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára pénteki tokiói sajtóértekezletén elfogadhatatlannak nevezte az effajta cselekményeket.

Japán soha nem fogja eltűrni ezeket a sorozatos provokációkat, és határozottan tiltakozik Phenjannál. A szigetország szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával és a többi érintett állammal, hogy sürgősen megfelelő választ adjon Phenjan újabb lépésére”

– fogalmazott Josihide.

 

Alig több mint két hete lőtt fel utoljára ballisztikus rakétát Észak-Korea. Az augusztus 29-i rakétakísérlet során a kilőtt szerkezet átrepült Japán felett, majd a Csendes-óceánba csapódott.

Szólj hozzá

admin1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.