0

MINDEN SZÜLŐNEK!! EZ A BETEGSÉG A MOSTANI HIDEG IDŐVEL JELENTKEZIK! HA A FELSOROLT TÜNETEK VALAMELYIKÉT ÉSZLELI GYERMEKÉN, AZONNAL FORDULJON ORVOSHOZ! ERRŐL MINDENKINEK TUDNIA KELL!

Minden szülőnek!! Ez a betegség a mostani hideg idővel jelentkezik! Ha a felsorolt tünetek valamelyikét észleli gyermekén, azonnal forduljon orvoshoz! Erről mindenkinek tudnia kell!

 

A skarlát (régebbi nevén vörheny) egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában jelentkezik. A betegség cseppfertőzéssel és kontakt úton terjed, a legtöbb esetben torokfájás, valamint láz kíséri.

Az egykor súlyos gyermekbetegség ma már antibiotikummal könnyedén gyógyítható, ám ha kezeletlen marad, akkor a szívet, vesét és más szervek működését befolyásoló súlyos problémákat is okozhat.

Semmiképpen sem szabad azonban lebecsülni a kórokozót, a Streptococcus pyogenes nevű baktériumot, amelynek egyes, bőrkiütések keltésére is alkalmas törzsei okozzák a skarlátot. A betegség főleg a hideg évszakban jelentkezik, és leggyakrabban az 5-15 év közöttieket érinti. Sok fertőző gyermekbetegséggel ellentétben többször is el lehet kapni, hiszen nem alakul ki életre szóló védettség a skarláttal szemben.

A betegség lappangási ideje 2-4 nap, általában a torkon át, ritkább esetekben gyógyuló sebeken keresztül jut be a szervezetbe. A baktériumok a behatolás helyén elszaporodnak, toxin termelődik, majd kialakulnak a tünetek.

Tünetek: hányás, hidegrázás, magas láz, hasi fájdalom, nehezített nyelés, torokfájás, skarlátvörös torok, torokgyulladás, tüszős mandulagyulladás, málnanyelv, érdes vörös kiütések

torokfájás: A nyelés nehézkessé válik, valamint étvágytalanság is kialakulhat.
magas láz: 38-40 fokos testhőmérséklet, amit hidegrázás is kísérhet.
hasfájás: Hányingerrel és hányással is társulhat.
nyirokcsomó-megnagyobbodás: Az állkapocsszögletben elhelyezkedő nyirokcsomók megduzzadnak.

Kezelése: 

A skarlát kórokozója (Streptococcus pyogenes) penicillin érzékeny baktérium.
A szövődmények elkerülése érdekében 6-10 napig antibiotikum terápia szükséges.
A láz és a kiütések ennek hatására 2-3 nap alatt általában eltűnnek, és a gyermek a skarlát hatodik napjára általában már tünetmentes.
Az antibiotikum terápia mellett a tüneti terápia is fontos.
Lázcsillapítás, bő folyadékbevitel, ágynyugalom ajánlott az első napokban.

Mivel a gyermek skarlát miatt gyulladt torka nagyon fáj, érdemes lázmentes állapotban is láz és fájdalomcsillapító szereket alkalmazni, mert a torokfájás miatt nem szívesen iszik így nagy a kiszáradás kockázata.


FONTOS!!!

A személyes higiénia, a gyakori kézmosás, hiszen cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés), illetve szennyezett közös használati tárgyakkal, ezekkel való érintkezéssel terjed. 

Arra kérünk mindenkit ossza meg, hogy minél több ember tudjon erről! Köszönjük! 

Forrás

Az alábbi gombok segítségével oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!

Szólj hozzá

admin1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.