0

Mit tegyek, ha rosszul adnak vissza a boltban?

Előfordulhat, hogy a kasszás rossz bakjegyet ad vissza, amely lehet kisebb, de akár nagyobb összeg is. Vannak helyzetek, amikor rögtön észrevesszük, de vannak esetek, amikor nem. Mit lehet tenni ilyenkor?

 

Mit tegyek, ha rosszul adnak vissza a boltban?

Előfordulhat, hogy a kasszás rossz bakjegyet ad vissza, amely lehet kisebb, de akár nagyobb összeg is. Vannak helyzetek, amikor rögtön észrevesszük, de vannak esetek, amikor nem. Mit lehet tenni ilyenkor?

Mikor reklamálhatok?

Minden vásárlás esetén célszerű rögtön a kasszánál, de legalább még az üzletben megnézni a blokkot és a visszaadott összeget. Ha probléma merül fel, akkor azonnal szólni kell a pénztárosnak, vagy nagyobb üzlet esetén a vevőszolgálati munkatársnak, aki kihívja az üzletvezetőt, vagy a helyettesét, akivel gyorsan rendezhető a vitás kérdés. A vásárló a problémáját írásban is jelezheti a Vásárlók Könyvében, amelyre a kereskedőnek harminc napon belül válaszolnia kell.

Mindig rakjuk el a blokkot, mert minden reklamációhoz szükség van rá © Thinkstock

Számít-e a kamera?

Az áruházi biztonsági kamera felvételét a törvény szerint a rögzítéstől számított három munkanap elteltével meg kell semmisíteni, illetve törölni kell, így, ha bármilyen problémát észlelünk, akár a termékkel kapcsolatban is, érdemes azt három napon belül bejelenteni az érintett boltban. Az azonban, hogy a kamera hol helyezkedik el, rálát-e a pénztárra, vagy a vásárlóra, az az üzlettől függ. Emiatt nem mindig látható, hogy milyen pénzösszeget adott a vásárló, ezáltal a bizonyítás is nehezebb.

Pénztár leszámolása

Ha a probléma másképp nem oldható meg, akkor jöhet a kasszaszámolás, azonban a pénztáros a vásárló kérésére nem köteles ezt megtenni, azonban az esetek többségében a vitás helyzetekben ez a legegyszerűbb megoldás, így alkalmazzák is. Ilyenkor szinte rögtön látszik, hogy igaza van-e a vásárlónak, persze csak akkor, ha a kasszás aznap még nem hibázott nagyobb összeggel.

Sokat segíthet, ha a pénztáros nem rakja el rögtön a kapott pénzt, így látható, hogy mennyiből kell visszadnia © MTI

Elrakott bankó

A pénztárosok úgy tudnak biztosra menni, ha nem rakjál el rögtön a kapott bankjegyet a kasszába, hanem csupán félre rakják úgy, hogy azt a vásárló is lássa. Majd miután a visszajárót átadták, csak akkor helyezik el azt a pénztárban. Ezáltal a vásárló és az eladó is láthatja, hogy pontosan mennyi pénz fog bekerülni a kasszába és mennyi pénz jár vissza.

Fontos a nyugta

Minden vásárlás után érdemes elrakni a vásárlást igazoló blokkot, mivel panasz esetén rögtön az az első, amit kérnek. Nyugta nélkül a helyzet szinte megoldhatatlan, hiszen a papíron szerepel a pontos dátum, amely alapján könnyen visszakereshető a kamerafelvételeken a kérdéses eset. Ezen kívül a kassza száma is látható a nyugtán, így, ha másnap térünk vissza a boltba, könnyen vissza tudják keresni, hogy abban a kasszában este milyen összeggel számolt a pénztáros, volt-e többlet.

Szólj hozzá

admin1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.