0

Mutatjuk: ennyivel nőhetnek idén a bérek Magyarországon

Budapest — Jelentős fizetésemelésre számíthat idén a dolgozók többsége! Az állami cégek nagy részében átlagosan 12 százalékkal nőnek a bérek januártól, a versenyszférában pedig tizedével ugorhatnak meg a keresetek.

A fizetésemelésekből nem maradnak ki a vasutasok, a volánosok, a postások sem: összesen több mint 140 ezer, állami vállalatoknál dolgozó ember kap 12 százalékkal többet ebben a hónapban az előzőhöz képest, amelynek érdekében 46 milliárd forintot különített el a kormányzat.

Az egyik legnagyobb önkormányzati cégnél, a BKV-nál is 12 százalékkal kapnak többet a busz- és villamosvezetők. Több jut a mentősöknek és az egészségügyi szakdolgozóknak is, az előbbieknek tíz, az ápolóknak a most novemberi 12 százalékos emelés után nyolc százalékkal emelik az illetményüket ebben a hónapban.

A versenyszférában sem maradnak ki a munkavállalók a jóból: a gazdasági tárca az idei évre átlagosan 9,4 százalékos keresetemelkedéssel prognosztizál a tavalyi 12,8 százalék után, ráadásul jövőre is közel 8 százalékos emeléssel számolnak.

Az elemzők is optimisták.

– Átlagosan kilenc százalék fölötti, 9,2-9,3 százalékos béremelkedés várható számításaink szerint, ami a közel háromszázalékos inflációval számolva is több mint hatszázalékos reálbér-emelkedést jelent – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a Blikknek.

Ábránk az egyes ágazataokban várt emelkedést mutatja /Grafika: Séra Tamás

– A fizetéseket egyrészt a nyolcszázalékos minimálbéremelés és a garantált bérminimum 12 százalékos emelése tolja felfelé, az alacsonyabb keresetűek jövedelme a tizedével is emelkedhet. Másrészt a szűkössé vált munkaerő-kínálat is rákényszeríti a cégeket az emelésre a magasabb fizetéssel rendelkező kollégák körében, meg kell ugyanis tartaniuk a munkatársakat, ami tisztességes béremeléssel sem könnyű feladat – magyarázta a közgazdász, hozzátéve, hogy a béremelésekhez segítséget ad a munkáltatók számára a januári 2,5 százalékos járulékcsökkentés.

Magyarországon tavaly a bruttó havi átlagbér 291 ezer forint volt, a fizetésemelések miatt idén viszont elérheti a 320 ezer forintot, ami nettóban 210 ezer forintot jelent gyerekkedvezmények nélkül számítva.

Az ábrán a hazai bruttó átlagbér elmúlt években mért növekedését mutatja. 2016-tól láthatóan kiugró az emelkedés /Grafika: Séra Tamás

Kötelező minimum

A legkisebb adható bér 138 ezer forintra nőtt, ami nettóban 91 ezer forintot ér. A valamilyen szaktudáshoz kötött állásoknál pedig legalább 180,5 ezer forintot kell fizetni a garantált bérminimum szerint a dolgozóknak, ami nettó 120 ezer forintot jelent.

forrás

Szólj hozzá

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.