Nagy-Britannián kívül hét másik országban is kilépnének az EU-ból, Magyarország azonban

Nagy-Britannián kívül hét másik országban is kilépnének az EU-ból, Magyarország azonban stabil a 28-ak között – többek között ez a tanulsága a Project28 kutatásnak, melyet ma mutattak be egy konferencián a Századvég munkatársai.

Az Európa 28 tagországában január 18 és február 10. között reprezentatív (országonként ezer-ezer fős mintán készült) kutatás kimutatta: Európa lakossága változást akar. A felmérés óta a Brexit révén a kilépést már deklaráló brit lakosság mellett Finnország, Csehország, Görögország, Szlovénia, Ciprus, Svédország és Ausztria lakosságának jelentős része válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy „aláírna-e egy petíciót, hogy saját országa kilépjen az EU-ból”. 20 másik országban – köztük Magyarországon – ez a veszély egyáltalán nem fenyeget: az EU-kritikus gondolkodás nem jelenti azt, hogy az emberek többsége gondolkodna az EU elhagyásán.

 

A Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője által bemutatott kutatás szerint a hivatalos nyugat-európai állásponttal szemben az EU országainak lakossága összefüggést vél felfedezni a migráció és a bűnesetek megszaporodása, valamint a migráció és terrorizmus növekedése között. Átlagban 84% aggódik a bevándorlás, 70% pedig kifejezetten a muszlim térnyerés miatt. A kérdések arra is kitértek, mit gondolnak országonként az Európa határait védő kerítésekről. Az érintett területeken a határvédő kerítés elfogadottsága nagy, a schengeni határoktól távolabb azonban az eurobürokrata gondolkodás hatása jobban érvényesül: kevésbé sürgetik a szigorúbb határőrizetet.

 

A Századvég konferenciáján felszólalt továbbá Tuzson Bence államtitkár is, aki emlékeztetett az október 2-i népszavazás szükségességére, továbbá Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója is. A legnagyobb tapsot kapott felszólalásban Schmidt sorra vette a liberális gondolkodás fő pontjait. A főigazgató többek között arról beszélt, hogy az értéktelenséget és fogyasztói magatartást hirdető kultúra miképp üresíti az európai gondolkodást.

 

A konferencia kerekasztal szekciójában megszólaló Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója ugyanakkor leszögezte: az eddigi kutatásokból kiderült, hogy a lakosság számára világos az európai eszme, valamint a Brüsszel közötti különbség. Az előbbihez egyértelműen tartozni akar a többség továbbra is.

 

forrás:http://888.hu/

Szólj hozzá

admin