1

Nagyobb a baj, mint hittük: rémisztő következménye van az újabb észak-koreai nukleáris robbantásnak

Amerikai szakértők szerint a felrobbantott nukleáris fegyver ereje közel 250 kilotonna volt. Kis erejű földrengés volt szombaton Észak-Koreában, az epicentruma néhány kilométerre volt a szeptember 3-ai föld alatti nukleáris robbantás helyszínétől, de egyelőre nem tudni, hogy természeti jelenség volt-e, vagy robbanás okozta.

 

A kínai szeizmológiai intézet szerint a 3,4-es erejű földrengés fészke “nulla kilométeres mélységben” volt, és gyaníthatóan robbanás okozta. Erre leginkább a hipocentrum (fészek) elhelyezkedéséből lehet következtetni, másrészt abból, hogy az epicentruma öt kilométerre volt a szeptember 3-i földrengés központjától, ahol  Észak-Korea végrehajtotta hatodik és egyben legerősebb nukleáris föld alatti robbantását, amely Phenjan szerint hidrogénbombával végrehajtott kísérlet volt.

 

A dél-koreai meteorológiai szolgálat 3-as erősségűre becsülte a rengés erejét, és számára ez inkább természetes földrengésnek tűnik, nem észleltek ugyanis olyan hanghullámokat, amilyeneket általában a nem természetes módon keletkező földrengések generálnak. A meteorológiai szolgálat szerint a rengés központja mintegy 20 kilométerre délkeletre volt a szeptember 3-i földrengés epicentrumától – írja az MTI.

 

EZT IS AJÁNLJUK: Az amerikai földtani intézet, az USGS szerint egyértelműen nem állapítható meg, hogy az általa 3,5-ös erősségűnek mért földmozgás emberi tevékenységre vagy természeti jelenségre vezethető vissza. Az USGS szerint a földrengés epicentruma 22 kilométerre kelet- északkeletre volt az észak-koreai rezsim nukleáris teszttelepjétől, és mélységét 5 kilométerben állapították meg. A szeptember 3-án végrehajtott föld alatti nukleáris robbantás okozta földrengés ereje meghaladta a hatos fokozatot. Amerikai szakértők szerint a felrobbantott nukleáris fegyver ereje közel 250 kilotonna volt, tizenhatszorosa az amerikaiak által 1945-ben Hirosimára ledobott 15 kilotonnás atombombának. Amerikai illetékesek még vizsgálják, hogy ez valóban termonukleáris robbanás volt-e, mint azt Észak-Korea állította, de egyelőre semmi olyat nem találtak, ami ennek ellentmondana. Az ENSZ BT újabb szankciókat szavazott meg Észak-Korea ellen, válaszul a nukleáris robbantásra.

Forrás: faktor.hu

Szólj hozzá

admin

One Comment

  1. Azt sem tudják, hogy valójában miről is beszélnek! De állításokba bocsátkoznak. Az USA már 98 után elvesztette a szavahihetőségét. TENGERPICI 2017.09.24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.