0

Nem fogja elhinni mennyi Koós János nyugdíja!

 Megható gyászbeszédet mondott Koós János jó barátja, Aradszky László temetésén, amire magyarázatot adott. Interjúnkban közelgő, 80. születésnapja is terítékre került, no meg a Fradi, de arról is őszintén beszélt, hogy januári válltörése az első problémás sérülése.

Megható volt gyászbeszéde.

Koós János: Nem szívesen tettem, lelki értelemben. Szenes Iván, S. Nagy István és Havasy Viktor temetésén is beszéltem, de Aradszky Laci búcsúztatása volt az első, ahol egy kis szomorúságot is megengedtem magamnak. Nagyon váratlanul ment el. Elkísértem a nyughelyéig. A végső búcsúra képtelen vagyok.

Januárban válltörése volt. Túl van már a nehezén?

Koós: Nem igazán. Egyszer egy orvos azt mondta nekem, minden testi törést túl lehet élni, de ez a válltörés kifogott rajtam. Venezue­lában széttört a térdem, de a műtét után rendbe jöttem. Aztán volt egy esti lovas tévéfelvételem, és olyan erős reflektort kapcsoltak be, amivel a világháborúban a bombázókat pásztázták, és ettől a lovam úgy megijedt, hogy elvágtatott velem.

Tóba akart gázolni, ezért leugrottam, nehogy a vízben rám essen. Egyetlen tégla volt az egész környéken, és pont abba reccsent a könyököm. Szilánkosra tört, de a műtét után rendbe jöttem. Na, de ez a váll! Ez a lehető legrosszabb. Néha akkorát nyilall, hogy az arcom is összerándul. A jobb lábamra fel tudom húzni a zoknit, a balra viszont a feleségemnek kell. Járok gyógytornára, ami néha jó, néha nem.

Tervez koncertet a születésnapján?

Koós: Február 2-án lesz a jubileumi koncertem a Budapest Kongresszusi Központban. Nehéz most erről beszélni, mert úgy volt, Laci is fellép velem. Rendhagyó duettet terveztünk, amelyben egy-egy refrént énekeltünk volna egymás slágeréből. Én guggolva, ő pedig sámlira állva. Ez az ötlet nagyon tetszett neki.

Elárulja, mennyi a nyugdíja?

Koós: Szó szerint nem nagy titok. Hatvanhétezer forintot kapok, ami azért megalázó, mert a rendszerváltás előtt négy évtizedet végigdolgoztam. A monopolhelyzetben lévő Országos Rendező Iroda szerződéses művésze voltam, napestig fellépésekre jártam, rádiós és televíziós műsorokban szerepeltem. Nem én vagyok az egyetlen, aki ennyire ráfázott, de én mindenkinek azt kívánom, ilyen alacsony nyugdíja sose legyen. A Koós Jánossal készített teljes interjú itt olvasható

forrás

Szólj hozzá

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.