0

Orbán kioktatta az RTL-t

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót. Az újságírói kérdések során az RTL munkatársa próbált meg fogást találni a miniszterelnökön, de nem járt sikerrel.

Az RTL munkatársa úgy gondolta, hogy komoly ellentmondás van Orbán Viktor egy 2007-ben és egy, a napokban tett megnyilvánulása között.

Emlékezetes, hogy a miniszterelnök még 2007-ben polgári engedetlenség keretében kordont bontott a Kossuth téren. A napokban a civil szervezetek kapcsán pedig arról beszélt, hogy a magyar jogrend nem ismeri a polgári engedetlenség fogalmát. Nem meglepő módon, az RTLmegpróbálta kiforgatni ezt a két állítást, de a fegyverük – ahogyan az gyakran lenni szokott – visszafelé sült el.

A két állítás, amit felolvasott, nem mond egymásnak ellent. Próbálja meg még egyszer”

— válaszolta először Orbán Viktor a kérdésre, majd a további vergődés után ismét kiosztotta a bulvárcsatorna munkatársát:

a jogrendszerben nincs polgári engedetlenség, de attól még ez egy létező dolog, annak a szankcióját a jogalkotó dönti el, ahogy történt ez 2007-ben is.”

A szakmailag kevésbé felkészült kérdezőnek ennyi nem volt elég, a kvótarendszer kapcsán is megpróbálta nehéz helyzetbe hozni a miniszterelnököt, de megint csak magát sikerült kínos szituációba hoznia.

Ha odaérünk a hídhoz, majd átmegyünk rajta”

— felelte a miniszterelnök arra, hogy mi lesz, ha arra utasítják Magyarországot, hogy be kell fogadnunk 1294 migránst. Az RTL számára a kínos rész ezután jött, amikor a humanitárius szempontokat kezdte el pedzegetni a munkatársuk. Erre Orbán azt mondta:

csak a humanitárius kérdések játszanak szerepet, más nem, különben nem foglalkoznánk a kérdéssel.”

A komoly ellenálláshoz és értelmes válaszokhoz kevésbé szokott kérdező legfőbb erénye az volt, hogy nem adta fel, a focit is szóba hozta. Itt a demagógiamérő már kezdett kilengeni, de a lélegeztetőgépek végül nem kerültek elő.

A magyar kormány okos döntést hozott, mikor nem engedte a sportot és a politikát összekeveredni. Ezért a sportágak támogatása a szakszövetségeken keresztül történik. A támogatások felhasználása a szakszövetségeken múlik”

— kezdte válaszát Orbán Viktor a focira költött pénzek megtérülését firtató kérdésre, majd folytatta:

ha egészséges fiatalokat akarunk, akkor nemcsak a szellemet, hanem a testet is kell edzeni. A sportot az egészségüggyel és az oktatással egyenrangúként kezelik. A labdarúgás azért kiemelt, mert a legtöbb sportoló Magyarországon focista. Az eredményességet illetően Csányi Sándorral értek egyet, akármi is legyen a véleménye.”

forrás

Szólj hozzá

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.