Románia meglepő húzásra készül! Ennek nem lesz jó vége!

Egy nem távoli ország olyat húzott, amit a KDNP is megirigyelhetne: életjáradék nagycsaládos anyáknak és apáknak.

Hallgatólagosan elfogadta a szenátus hétfőn azt a törvényjavaslatot, amely élethosszig tartó havi járadékot biztosítana minden nő számára, aki legalább három gyereket nevelt fel – írja avhegy.com és több más hírforrás is. Sőt az öt- vagy még több gyermeket szülő nők a járadék mellett „Hős Anya” kitüntetést fognak kapni.

A Ninel Peia szociáldemokrata képviselő által kidolgozott tervezet értelmében

– a háromgyerekes anyák az országos nettó átlagbér 30 százalékát,

– a négygyermekes anyák a 40 százalékát,

– az öt- és többgyermekes anyák pedig az 50 százalékét fogják kapni havonta.

A járadék nem függ majd attól, hogy az illetőnek milyen más kereseti forrása van, és adómentes lesz. A törvénytervezet kidolgozója azzal indokolja a jogszabály szükségességét, hogy a demográfiai mutatók sötét jövőt jósolnak Romániának. Egy felmérés szerint ugyanis 2050-re a most 20 milliós ország népessége 16 millióra esik vissza. A tendencia legalábbis erre mutat: 1990-ben Romániában 314 746 baba született, 2011-ben már csak 196 ezer, 2013-ban pedig már csak 176 ezer.

A törvénytervezet kidolgozó Peia indoklásában hozzáteszi: „Ha sürgősen nem intézkedik az állam, akkor fennáll a veszély, hogy a román nép fel fog oldódni a bevándorlók egyre nagyobb tömegében”.

A szociáldemokrata képviselő emellett életjáradékot adna azoknak az apáknak is, akik egyedül nevelik három vagy még több gyermeküket.

„Azt hiszem, hibás azzal az érvvel bírálni a törvénytervezetet, hogy emiatt a romák nagyon el fognak szaporodni, mert ők így is, úgy is sok gyermeket nemzenek” – jelentette ki a politikus.

forrás: valasz.hu

Szólj hozzá

admin