0

SOKAN NEM TUDNAK RÓLA! DE EZEKBEN A FOGORVOSI RENDELŐKBEN INGYENES FOGORVOSI ELLÁTÁS JÁR MINDEN MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRNAK! ITT A PONTOS ORSZÁGOS LISTA!

Milyen papírokat kell magammal vinnem a körzeti fogorvoshoz?

 

Az ellátáshoz érvényes TAJ-kártya, továbbá személyazonosságot igazoló okmány (lakcímkártya) szükséges.

18 éven aluli/62 éven felüli beteg/várandós vagyok, milyen beavatkozásokért kell fizetnem a körzeti fogorvosnál?

A teljes körű alap- és szakellátás (orvosi munka) térítésmentes, kivéve a fogtechnikai költségeket.
62 éven felüli beteg vagyok, fogpótlást szeretnék, milyen költségekkel kell számolnom?

A fogpótlások fogtechnikai díj megfizetése mellett igényelhetők, tehát fogorvosi munkadíjat nem kell fizetni. Fontos azonban, hogy a biztosító a kivehető fogpótlásokat 48 hónapos kihordási idő mellett finanszírozza, míg ez rögzített pótlás esetén 60 hónap, azaz, ennyi ideig új pótlás nem készíthető biztosítói támogatással. Amennyiben azonban a maradékfogak számában változás áll be, úgy a finanszírozás a jogszabályi időn belül is újra biztosított.
18 és 62 év közötti beteg vagyok, milyen beavatkozásokért kell fizetnem a körzeti fogorvosnál?
A körzeti fogorvosnál azért az ellátásért kell fizetni, amely az OEP által támogatott beavatkozáson kívül esik.
A 18 és 62 éves életkor közötti biztosítottak a fogpótlások fogorvosi munkáira teljes térítési díjat kötelesek fizetni, a technikai költségekhez nyújtott ártámogatást pedig az OEP határozza meg, tehát fogorvosi munkadíjat és fogtechnikai díjat (részleges) is kell fizetni.
Honnan tudhatom meg, hogy mennyit kell fizetnem a körzeti fogorvosnál?
Az egészségügyi szolgáltató köteles jól látható helyen kifüggeszteni a térítési díjak feltüntetésével a szolgáltatónál térítési díj fizetése mellett igénybe vehető szolgáltatások jegyzékét, továbbá a szolgáltatás megkezdése előtt a biztosítottat tájékoztatja az indokolt és az általa igényelt térítésköteles szolgáltatások díjáról.

 

 
A „fehér tömésért” fizetnem kell?
Az ún. fehér tömés, vagyis a fényre kötő fogtömés ugyanúgy ingyenesen jár az érvényes TAJ- kártyával rendelkező betegeknek, mint az amalgámtömés.
 
Milyen beavatkozásért nem kell fizetnem a körzeti fogorvosnál?
A beteg életkorától függetlenül:
– sürgősségi ellátás– szűrővizsgálat (meghatározott gyakorisággal, pl. 18 éves kor felett évente egyszer)– szakorvosi beutaló alapján góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog- és szájbetegségek kezelése– fogmegtartó kezelés (amalgám és esztétikus fogtömés; gyökérkezelés; gyökértömés évente egyszer felszínenként)– fogsebészeti ellátás (például foghúzás)– fogkőeltávolítás (évente egyszer)– ínyelváltozások kezelése
Ezek az ellátások beutaló nélkül vehetők igénybe.
Mit jelent a szűrővizsgálat?
Célja, hogy lehetőleg egész életünkön át megtarthassuk saját fogainkat. Ennek első lépése, hogy évente legalább egyszer fogászati szűrővizsgálaton vegyünk részt, ahol a szuvas fogakat, foghiányokat, ínyproblémákat ellenőrzik, valamint szájüregi rákszűrő vizsgálatot is végeznek. A fejnyak régió daganatai gyakran ilyen szűrővizsgálat során kerülnek korai felismerésre.
Ilyenkor lehetőség adódik megbeszélni a helyes fogmosási, szájápolási módszereket is, beleértve a fogköz tisztításának jelentőségét is.
Mivel tudom igazolni, hogy szűrővizsgálaton vettem részt?
A szűrővizsgálatok megtörténtét az ellátó fogorvos nyomtatvány kitöltésével igazolja. A szűrővizsgálatok elvégzésének igazolására jogosult minden fogorvos, a kizárólag magánpraxist folytató fogorvos is.
Itt a teljes lista ezekben a rendelőkben teljesen INGYEN veheti igénybe a fogászati kezelést!
Kérjük OSSZÁTOK MEG! Sajnos sokan nem tudnak erről a lehetőségről! Köszönjük!

 

Szólj hozzá

admin1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.