0

Soros épp most kaszált milliókat egy cég összeomlásából. 43.000 munkanélkülit hagyott maga után

Szemben a kormánnyal, vannak kevésbé jólelkű emberek, akik szeretnék Soros utolsó nevetését látni, de hogy ez nem az lesz, mint amiről a Breitbart tudósít, szinte márványba véshető hit.

 

A spekuláns, aki „széttörte a Bank of Englandet”, emlékeztet tudósítása összefoglalójában az amerikai Breitbart hírportál londoni szerkesztésű kiadása, beállt a sorba, hogy várja az Egyesült Királyság második legnagyobb építkezési vállalkozásának összeomlását, amiből milliókat profitálhat.

A Carillion cég – amely börtönöket is épít, valamint fél százezer házat katonáknak közbeszerzéses alapon – hétfőn ment csődbe. Mégpedig másfél milliárd font adósságának súlya alatt. Egyebek mellett 587 millió font nyugdíjhiánnyal. A cég világszerte 43 ezer embert foglalkoztat. Ebből húszezret Nagy-Britanniában. Munkásokat, kórházi takarítószemélyzetet és így tovább.

A munkahelyek elvesztése és az az által érintett közszolgáltatások turbulenciája közepette 12 fedezeti alap 200 millió font nyereséget biztosított magának Carillion részvények fedezetlen eladásával („short-selling”), melyben Soros benne volt.

A fedezetlen eladás azt jelenti, hogy a befektetők egy adott díj ellenében vásárolnak részvényeket és adják el őket annak reményében, hogy később visszavásárolják őket, ha a részvény ára esik és így nyereségre tesznek szert, mielőtt visszaadnák az értékpapírokat az eredeti tulajdonosnak.

Anélkül, hogy a további tranzakciós részletekkel húznánk olvasóink drága idejét, jelezzük: a cikk emlékeztet arra, hogy Soros más országok gazdaságával is hazardírozott Quantum Alapján át, és így fedezetlenül adott el valutát Thaiföldön 1997-ben, ami olyan pénzügyi válságot váltott ki, amely Dél-Kelet Ázsia nagy részét depresszióba sodorta.

Malajzia akkori miniszterelnöke, Mahathir Mohamad a fedezeti alaptulajdonos Sorost „bűnözőnek” nevezte és belegázolt azzal, hogy a térség mindazon országait aláaknázta, melyek negyven éven át dolgoztak gazdaságuk felépítéséért.

– írja a demokrata.hu.

Szólj hozzá

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.