0

Tudósok kiadták a riasztást. Néhány év múlva beköszönt a jégkorszak

Az élet egyik legalapvetőbb feltétele a Napsugárzás. Megfelelő hőmérsékletet biztosít, és energiával látja el az összes élőlényt, ám pusztítani is képes. Elég csak az UV sugárzásra gondolni: ha nem létezne az ózonpajzs – amit egyébként ugyancsak az ultraibolya sugaraknak köszönhetünk – a szárazföldi élet nem lenne lehetséges.

 

Kis jégkorszak

A csillag minden apró “rezdülése” komoly hatással lehet a földi klímára, márpedig ilyenből meglehetősen sok van. Napunk aktivitása ugyanis nem egyenletes, körülbelül 11 éves ciklusonként változik, ami a napfoltok aktivitásán figyelhető meg. A jelenséget már jó ideje felfedezték, ám pontos modellezése mostanában vált lehetővé – írja a brit Express.

 

Valentina Zharkova, a Northumbriai Egyetem professzora egy walesi konferencián jelentette be, hogy egy számítógépes modell segítségével 97 százalékos biztonsággal sikerült feltérképezni a napciklusokat. Ez alapján pedig igencsak riasztó képet kapunk a jövőről.

 

A kutatók ugyanis olyan páros magnetikus hullámokat fedeztek fel, amelyek várhatóan 2030-2040 körül egymás tükörképei lesznek, azaz kioltják egymást. Napunk teljesítménye akár 60 százalékkal is csökkenhet, amivel a tudósok szerint az 1645-1715-ig tartó kis jégkorszak fog visszaköszönni.

 

A kis jégkorszak egész pontosan a XV. század elejétől tartott a XIX. század közepéig, az állandóan ingadozó klíma egyik mélypontja volt az imént említett időszakban. Öt hónapig tartó  tél Ennek pedig fele sem volt tréfa. Észak-Amerikára és Európában rövid, hűvös, csapadékos nyarak, és szokatlanul hideg, novembertől március végéig tartó telek köszöntöttek be.

 

A ma egész évben jégmentes Temze például hetekre befagyott, a jégen vásárokat, úgynevezett fagypiacot tartottak. Az Alpokban hirtelen hatalmasra duzzadtak és előretörtek a gleccserek, falvakat romboltak le. New York kikötőjén száraz lábbal lehetett átkelni, a Nagy Tavak gyakorta június közepéig be voltak fagyva. Bajban volt a mezőgazdaság is, ami gabona a zord tél után elő tudott bújni, azt a nyári esők rothasztották el. Gyakoriak voltak az éhínségek, az egyre gyülemlő társadalmi feszültségek olyan eseményekben robbantak, mint például a boszorkányüldözések.

 

Ma már, azaz 2030-ban remélhetőleg ilyen nem lesz, ám egy hasonlóan hideg periódus a modern gazdaságokat is komoly kihívás elé állíthatja. Ma is azt esszük, amit a föld megtermel, energiaéhségünk pedig soha nem volt ekkora. Persze kérdés az is, hogy az ember előidézte globális felmelegedés mennyiben befolyásolja, tompítja a várható minijégkorszak hatásait.

 

Zharkova arra figyelmeztet, hogy a kis jégkorszak nagyon nagy károkat okoz majd Európának és Észak-Amerikának. Szerinte, ha ezeket ki akarjuk védeni azonnal el kell kezdeni a felkészülést erre az időszakra.

 

forrás

Szólj hozzá

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.