0

Változnak a csekkbefizetés szabályai januártól

Hogy ne érjen meglepetés, jobb, ha felkészülsz rá.

Az új, pénzmosás elleni és terrorizmus finanszírozása megelőzésére szolgáló szabályok alapján januártól okmányok nélkül fizethetjük be a csekkeket bankkártyás csekkbefizetéssel, adó, illeték, bírság csekkek és – 300 ezer forintig – áru, szolgáltatás ellenértékének megfizetése esetén – derül ki a Magyar Posta Zrt.közleményéből.

Az okmányok legyenek kéznél azonban, ha készpénzzel szeretnél fizetni: áru, szolgáltatás ellenértékének fizetése esetén 300 ezer forinttól, egyéb esetben értékhatár nélkül, nemzetközi postautalvány feladásakor szintén 300 ezer forinttól be kell majd mutatni őket.

 

Ha bankkártyával fizetjük ki sárga és a fehér csekkeket 2018. január 1-től – összeghatárra vonatkozó korlátozás nélkül – nincs szükség adatrögzítésre, ugyanígy az M jelzésű (adó, illeték, bírság) csekkeknél sincs szükség a befizető azonosítására, akkor sem, ha készpénzzel fizetünk.

Áru- és szolgáltatás ellenértékét megfizető csekkeknél 300 ezer és 2,5 millió forint közötti összegnél a Posta egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez, az ügyfél azonosításával, törvényben meghatározott adatainak felvétele mellett, 2,5 forint feletti készpénzes befizetés esetén viszont normál átvilágítás szükséges. Ilyenkor az okmányokat a posta lemásolja, valamint a befizetőnek a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia. Ilyen átvilágítási intézkedések nem végezhetők el minden postahelyen, ezért a Magyar Posta mindenkinek azt javasolja, hogy az ilyen jellegű befizetéseket bankkártyás fizetésként teljesítsék vagy a keressék fel a kijelölt postahelyeket.

Hirdetés

A jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb.

Ezekben az esetekben gyakorlatilag már 1 forinttól szükség lesz az okmányokra.

Az adatrögzítési szabályok értelmében 300 ezer forinttól 2,5 millió forintig egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez a posta, de csak akkor, ha az ügyfél nyilatkozik arról, hogy áru- és szolgáltatás ellenértékét fizeti meg. Ha az egyszerűsített átvilágítás nem alkalmazható, akkor a szigorúbb, normál átvilágítási szabályok érvényesülnek.

Forrás: Szeretlek Magyarország

A fotók illusztrációk. Forrás: Magyar Posta Facebook-oldal

Szólj hozzá

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.