0

Vészjóslat: el fogja találni a Földet egy aszteroida! Nem sok időnk maradt!

Az észak-írországi kutató, Alan Fitzsimmons szerint szinte biztos, hogy egy aszteroida el fogja találni a Földet, a kérdés csak az, mikor.

 

Az utóbbi időben a világ (egyik) legokosabb embere, Stephen Hawking többször is figyelmeztette az emberiséget: 100 évünk van hátra a Földön, a túlélés érdekében pedig el kell hagynunk a bolygót. Hawking félelmei között a klímaváltozást, a bioszféra pusztulását, az ásványkincsek kimerülését említette, a legnagyobb földön kívüli fenyegetésnek pedig egy aszteroida becsapódását tartja.

 

Sajnos úgy tűnik, nincs egyedül a véleményével. A belfasti Queen’s Egyetem munkatársa, Alan Fitzsimmons szerint elég csak a Holdra, vagy épp a Marsra tekinteni: mindenhol komoly becsapódások nyomait látjuk. A BGR beszámolója szerint Fitsimmons úgy látja, szinte biztos, hogy egy aszteroida el fogja találni a Földet, a kérdés csak az, hogy mikor.

Példaként az 1908-as tunguszkai eseményt hozta fel, ami a tudósok magyarázata szerint a légkörbe belépett és felrobbant égitest volt. A 6-8 kilométeres magasságban bekövetkező robbanás 30 kilométeres körzetben minden fát kitépett a helyéről, 80 kilométer sugarú körben pedig letarolta a tajgát.

 

A szakember szerint ilyesmi bármikor előfordulhat, főleg azt figyelembe véve, hogy a kutatók naponta számtalan, a Földhöz közel elsuhanó aszteroidát figyelnek meg. Igaz, ezek biztonságos távolságban vannak tőlünk, így ártalmatlanok. Ha azonban a tunguszkai eseményhez hasonló egy nagyobb város közelében következik be, az komoly katasztrófát eredményezne.

 

Szerencsére ma már sokkal jobbak a lehetőségeink arra, hogy észleljük a közeledő aszteroidákat, Fitsimmons szerint azonban bármikor meglephet bennünket egy.

forrás: hvg.hu

Szólj hozzá

admin1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.