0

Világháborús hangulat! Amerikai nehézbombázók a Koreai-félsziget felett! Videó!

Az Egyesült Államok két B-1B típusú stratégiai nehézbombázót reptetett át a Koreai-félsziget felett mintegy erődemonstrációként, válaszul az Észak-Korea által két napja, illetve július 3-án végrehajtott újabb ballisztikus rakétakísérletekre – közölte vasárnap az amerikai légierő.

A csendes-óceáni Guam amerikai légitámaszpontjáról felszálló B-1B nehézbombázókhoz japán és dél-koreai harci repülőgépek is csatlakoztak a művelet során. „Észak-Korea továbbra is a legközvetlenebb fenyegetést jelenti a régió stabilitására nézve” – hangsúlyozta a nyilatkozatban Terrence J. O,Shaughnessy tábornok, a csendes-óceáni amerikai légierők parancsnoka. Ha parancsot kapunk rá, készek vagyunk gyors, halálos és megsemmisítő erővel válaszolni az általunk kiválasztott időpontban és helyen – tette hozzá az amerikai tábornok.

Az Egyesült Államok gyakran küld csapásmérésre alkalmas harci repülőgépeket a térségbe, amikor fokozódik az Észak-Koreával meglévő feszültség. Idén is több ízben vezényeltek ki B-1-es bombázókat Dél-Korea feletti átrepülésre, válaszul Észak-Korea nemzetközi tiltás ellenére végrehajtott rakétakísérleteire, illetve annak az amerikai egyetemistának a halála után, akit észak-koreai bebörtönzését követően júniusban kómában engedtek haza a phenjani hatóságok. A Kim Dzsong Un észak-koreai vezető által személyesen felügyelt, az Egyesült Államok számára „kemény figyelmeztetésnek” szánt péntek éjjeli rakétakísérlet repülési adatai azonban elemzők szerint azt mutatták, hogy Észak-Korea további előrelépést tett interkontinentális rakétáinak fejlesztésében, és azok immár az Egyesült Államok kontinentális részének nagyobbik részét is képesek lennének elérni, beleértve Los Angelest, de akár Chicagót is.

Az alábbi videó februárban készült, amikor az Egyesült Államok három darab B-1B nehézbombázót telepített a fennhatósága alá tartozó, csendes-óceáni Guam szigetére, ahonnan könnyedén elérhetik a Dél-Kínai-tenger térségét:

loading…

TRUMP NEKIMENT KÍNÁNAK

Donald Trump twitterüzenetben rohant ki szombaton Kína ellen, amiért Peking nem hat kellően Észak-Koreára, hogy az leálljon rakétaprogramjával. Az amerikai elnök azt írta:

Nagyot csalódtam Kínában. Múltbeli ostoba vezetőink hagyták neki, hogy évente több száz milliárd dolláros többletre tegyen szert külkereskedelmében, mégsem tesz SEMMIT értünk Észak-Koreával kapcsolatban, csak beszél. Nem fogjuk ezt tovább hagyni! Kína könnyedén megoldhatná a problémát!

Indulattól fűtöttnek tűnő közlését az váltotta ki, hogy Észak-Korea pénteken sikeresen tesztelt – immár másodszor – interkontinentális ballisztikus rakétát, amely hatótávolságát tekintve az Egyesült Államoknak már a középső részére is csapást mérhet, nem csupán Alaszkát fenyegetheti. Kína, Phenjan legfőbb szövetségese szombaton leszögezte, hogy ellenzi Észak-Korea rakétaindításait, amelyek álláspontja szerint sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram megfékezését szolgáló határozatait. A kínai külügyminisztérium mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy az érintett felek kellő óvatossággal reagálnak majd, „megakadályozandó a feszültségek további fokozódását”.

forrás: pestisracok.hu

Szólj hozzá

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.